Studii sociale, întrebare adresată de iuliastefan, 8 ani în urmă

scrieti componenta puterii executive

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mesim1091
1

Răspuns:

Puterea executivă, a doua componentă a puterii publice, denumită şi puterea sau autoritatea administrativă a statului presupune un sistem de organe ale statului (executivul) căruia îi este încredinţată activitatea specifică şi fundamentală de punere în executare şi organizarea executării în concret a legilor.

În România executivul este dualist, format din Preşedintele Republicii şi Guvern, fiecărei autorităţi fiindui stabilite atribuţii specifice, pe care le exercită relativ independent.

Alături de Preşedintele Republicii şi de Guvern mai includem în puterea executivă ceea ce Constituţia numeşte Administraţie publică (capitolul V Titlul III din Constituţie):

ministerele şi alte organe de specialitate,

autorităţi administrative autonome,

consilii locale,

primari,

consilii judeţene,

prefecţi.

Deşi executivul dualist este o caracteristică a regimului parlamentar, constituantul român din 1991 a optat pentru un executiv dualist, în cadrul căruia, totuşi, Preşedintele se bucură de o reprezentativitate egală cu a Parlamentului, fiind ales prin vot universal şi direct de către întreg corpul electoral.

Potrivit ARTICOLUL 80 Din Constitutia Romaniei:

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Alte întrebări interesante