Sistemele nervos, osos și muscular participă la realizarea funcțiilor de relație ale organismului uman. a) Precizaţi relaţia dintre mușchi și oase, în realizarea mișcării organismului uman. b) Scrieţi un argument în favoarea afirmaţiei următoare: „Majoritatea viscerelor au inervație vegetativă dublă, simpatică și parasimpatică". c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Sistemul muscular – noțiuni elementare de igienă și de patologie", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape: - enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme; - construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
a) Muschii sunt elementele active ale sistemului locomotor (deoarece se contracta si se relaxeaza in realizarea functiei lor) iar oasele sunt elementele pasive, de rezistenta.
Muschii si oasele sunt organe conectate intre ele prin intermediul tendoanelor si ligamentelor iar oasele sunt conectate intre ele cu ajutorul articulatiilor. Miscarea se realizeaza in felul urmator: muschiul se contracta, astfel scurtandu-se si “tragand” de osul de care este atasat. Cu ajutorul articulatiilor, miscrea se transmite spre urmatorul os iar cu ajutorul tendoanelor si ligamentelor, miscarea este transmisa spre urmatorul muschi care se va contracta la randul lui sau se va relaxa.
b) Viscerele corpului uman sunt controlate de sistemul nervos vegetativ/ autonom. Prin cuvatul autonom intelegem faptul ca acestea nu pot fi controlate in mod voluntar si constient de o persoana. Sistemul nervos vegetativ este impartit in doua categorii: simpatic (activeaza raspunsurile organismului in conditii de stres, raspunsul fight or flight) si parasimpatic (este activ in perioade de odihna si digestie). Majoritatea organelor din corpul uman au o dubla inervatie iar efectele induse de simpatic şi parasimpatic sunt antagonice (când stimularea simpatică determină efecte excitatoare asupra unui organ, stimularea parasimpatică are efecte inhibitoare). Pentru a sustine afirmatia anterioara, vom oferi cateva exemple:
• Bronhiile: SNV simpatic are rol bronhodilatator iar iar SNV parasimpatic are rol bronhoconstrictor
• Vasele de sange din muschi: SNV simpatic are rol vasoconstrictor iar SNV parasimpatic are rol vasodilatator
• Inima: SNV simpatic are rol cardioaccelerator iar SNV parasimpatic are rol cardiomoderator
• Glandele secretoare din stomamac si intestine: : SNV simpatic inhiba secretiile iar SNV parasimpatic stimuleaza secretiile
c) notiuni specifice: contractie, pH intracelular, acid lactic, enzime, crampe musculare, capacitate de efort
Oboseala musculara este determinata de o contractie prelungita si sustinuta a muschiului. Acesta este datorata scaderii pH-ului intracelular, din cauza acumularii de acid lactic care inhiba anumite enzime. Crampele musculare au drept cauza o contractie puternica si dureroasa a muschiului. In vederea prevenirii instalarii oboselii si scaderii fortei musculare este recomandata gradarea progresiva a activitatii vizice, respectându-se curba capacităţii de efort pe parcursul zilei şi săptămânii.
Mai multe informatii despre oboseala musculara poti gasi la: https://brainly.ro/tema/4082619
#BAC2022 #SJP4