Sistemul nervos împreună cu sistemul endocrin au rol în integrarea organismului în mediu.
a) Caracterizaţi suprarenalele, precizând: localizarea, un exemplu de hormon secretat şi un efect al hormonului respectiv.
b) Susțineți cu un argument afirmația următoare: „Majoritatea organelor primesc o inervație vegetativă dublă și antagonică."
c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Diabetul zaharat", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape:
- enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme;
- construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
a)GLANDELE SUPRARENALE
localizare- la polul superior al rinichilor, în cavitatea abdominală
exemplu de hormon : aldosteron- are rol în metabolismul sărurilor minerale, determinând reabsorbția ionilor de Na în schimbul ionilor de K și H
b)„Majoritatea organelor primesc o inervație vegetativă dublă și antagonică."
In cadrul sistemului nervos vegetativ deosebim, structural si funcțional, un sistem nervos simpatic si unul parasimpatic. Cele mai multe organe primesc o inervație vegetativă dublă si antagonica. In alte organe , simpaticul si parasimpaticul exercita efecte de același tip, dar aceste efecte sunt diferite, cantitativ si calitativ. Exista, de asemenea , organe asupra cărora numai unul dintre sisteme are efect.
c)DIABETUL ZAHARAT este o disfuncție endocrină reprezentată de incapacitatea pancreasului de a mai sintetiza insulina. Drept simptome ale diabetului zaharat amintim: poliurie, polidipsie, polifagie, glicozurie, hiperglicemie și dezechilibre acido-bazice. Complicațiile bolii pot provoca compromiterea morfofuncțională a unor țesuturi și organe de importanță vitală (sistem nervos, cardiovascular și excretor)