Fizică, întrebare adresată de blacklove9710, 9 ani în urmă

spuneti-mi 
si mie va rog cu ce 
se masoara inertia .


lac72alina: inertia este proprietatea corpurilor de as pastra starea de repaus sau de miscare rectilinie si uniforma cand asupra lor actioneaza o forta de exterior. [m]=1 kilogram=1kg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de VerdeDeParis
14

Inertia este proprietatea tuturor corpurilor de a isi pastra starea de echilibru, adica de repaus sau de miscare rectilinie uniforma (adica cu viteza constanta si in acelasi sens), atunci cand nu se actioneaza asupra lor din exterior.

Cu alte cuvinte, daca nu intervenim asupra unui corp care se misca, el se va misca permanent (considerand ca nu se freaca cu nimic si nu se va lovi de nimic). De asemenea, daca nu intervenim asupra unui corp care sta pe loc, atunci el ramane pe loc.

Aceasta proprietate se numeste inertie. Din aceasta caracterizare observam ca nu avem de a face cu o marime fizica in adevaratul sens al cuvantului.

Forta de inertie (sau Forta inertiala) este forta care actioneaza unui corp in sensul opus scoaterii acestuia din starea de echilibru. De exemplu, in cazul in care impingem o lada pe podea, forta de inertie care actioneaza asupra lazii si se opune scoaterii acesteia din echilibru coincide cu forta de frecare. Niciodata forta de inertie nu este o forta suplimentara, ea este deja o forta deja existenta in sistem. Greutatea in cazul in care vrem sa miscam un corp pe verticala, forta de frecare in cazul in care vrem sa il miscam pe orizontala, iar in cazul planului inclinat avem si greutatea tangentiala si forta de frecare (rezultanta compunerii acestora este forta inertiala).

Fiind o forta, se masoara in Newtoni.

Alte întrebări interesante