Limba română, întrebare adresată de salittaner123, 8 ani în urmă

stabiliti momentele subiectului popatanda va rog mult!!! dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Lithal
1

In expozitiune este prezentat parintele Trandafir,unul dintre cei doi copii ai dascalului Pintilie din satul Butucani. Dupa ce isi termina studiile acesta ajunge preot in satul sau natal.

Defectul sau insa era felul lui direct de a le spune oamenilor parerea despre ei, lucrul acesta fiind deranjant pentru sateni. Oamenii se duc la protopop pentru a-l reclama pe preot. Acesta il muta disciplinar la Saraceni.

In intriga preotul constata saracia oamenilor dar si lenea acestora si isi da seama ca, atata timp cat saracenii vor fi lenesi, nici lui nu-i va fi bine.El isi propune sa-i schimbe pe saraceni , sa-i faca oameni gospodari.

In desfasurarea actiunii este prezentata stradania preotului. Acesta foloseste pe rand predica, sfatul, batjocura si ocara dar fara nici un rezultat.

Oamenii enervati ii pun porecla ''Popa Tanda'' caci considerau ca preotul tandaleste, pierde timpul.

Preotul esti disperat caci nu mai stie ce metode sa foloseasca.

El se roaga la Dumnezeu si iluminat intelege ca trebuie sa-si vada de gospodaria sa.

Acesta isi repara casa, pune straturi de legume, impleteste lese pe care le vinde la targ.

In punctul culminant saracenii incep sa-i urmeze exemplul preotului. Ei devin gospodari iar satul prosper si cu o biserica frumoasa.

In deznodamant, parintele Trandafir ajuns la batranete culege roadele muncii sale. Este inconjurat de o familie numeroasa si iubitoare.Oamenii il respecta si se roaga pentru sanatatea lui si este numit ''omul lui Dumnezeu''


salittaner123: ms mult frt
Lithal: Sa-mi dai coroana cand poti, succes.
Alte întrebări interesante