Franceza, întrebare adresată de FDenis, 9 ani în urmă

Traduceti textul in romana

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3

Adolescenții dependenți de telefonul portabil

Astăzi este ceva obisnuit să te plimbi cu telefonul mobil în cele 4 colțuri ale lumii. De altfel, constatăm că portabilul a devenit preferatul, obiectul favorit al particularilor. Prin urmare, adolescenții nu rămân în afara aceastei schimbări reale din viața noastră: G S M / telefonul mobil a intrat în moda adolescentilor, este instrumentul utilizat prin excelență.

Aceasta vârsta este, de fapt, foarte sensibila la moda, în general, orice ar fi: muzica, haine, jocuri... Pentru adolescenti, e vorba în primul rând de un element nou care intra în universul lor ludic. Astfel, pentru ei, a avea un G S M nu numai ca le permite participarea la o cultura supermoderna dar în plus scoate în evidenta aceasta n e v o i e de afirmare tipica în adolescență. În general, creatorii de mode i n t r o d u c elementul nou, cel care trebuie p r o c u r a t cu orice pret pentru a face parte din b a n d ă, din grup […]

De fapt, problema e ca tinerii de azi traiesc în cultura s a t i s f a c t i e i imediate. Adolescenții sunt o țintă de privilegiat pe piață : ei sunt consumatorii viitorului apropiat.

Fabricantii de telefoane portabile mizează de asemenea pe clientela de adolescenți: modele multicolore care se vor mai ales atragatoare în ochii tinerilor. Aceste obiecte sunt gândite cu grija : ele îmbină funcționalitatea cu estetica. Important este ca produsul să fie în același timp seducător, fiabil, prietenos si usor de transportat [...]

Telefonul portabil exercită o puternică influență asupra raporturilor dintre oameni. Simplificând situatia, în trecut era scrisul. Gânditi-va la scrisorile pe care le asteptau cu nerabdare soldatii care luptau pe front în timpul Primului Razboi Mondial : ei îsi acordau cîteva clipe de odihna în tranșee pentru a citi si reciti cuvintele, a atinge, a simți, a î m p ă t u r i și d e s p ă t u ri scrisorile pe care le trimiteau fiintele dragi. Azi, în secolul 21, toate astea s-au terminat : este cultura lui « pe loc si imediat », o cultura a impersonalului unde « față-în-față » a disparut. E suficient sa privesti în jurul tau : ascultati o conversatie cu un mobil : de nouă ori din zece oamenii îsi vorbesc fara sa spuna nimic, iar când o fac este fara nicio rusine, totul este dezvaluit în public, ca si cum ei ar vrea ca toata lumea din jur sa auda ce zic.

În calitate de sociolog, cred ca, din nefericire, cu cât comunicarea instrumentala evolueaza, cu atât comunicarea umana scade. Prin urmare, am putea sa ne punem întrebarea urmatoare : a nu avea telefon mobil, ar fi în c u rând un simbol modern de libertate ?


Claude Javeau, sociolog la Universitatea Libera din Bruxelles



FDenis: mersi
Alte întrebări interesante