Fizică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Un avion aflat iniţial în repaus decolează de la sol şi atinge viteza de 360 km/h la înălţimea de 5 km. Raportul dintre lucrul mecanic necesar pentru ridicarea avionului şi cel necesar pentru creşterea vitezei este egal cu:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vvlad22
10

Lucrul mecanic necesar ca sa ridici avionul e echivalent cu diferenta dintre energia potentiala finala si cea initiala. La sol, energia potentiala e 0, iar la altitudinea de 5 km e m*g*h=m*10*5000=50000*m J.

Lucrul mecanic necesar ca sa atingi viteza de 360 km/h=100m/s este diferenta dintre energia cinetica finala si cea initiala. Initial, energia cinetica e 0 pentru ca e in repaus. Expresia energiei cinetice e  \frac{1}{2} m v^{2}   . Cand atinge viteza finala, energia sa cinetica e 0,5*m*100^2= 5000*m J.

In concluzie, lucrul mecanic necesar pentru a ridica avionul e de 10 ori mai mare decat cel necesar pentru a atinge viteza respectiva.


DelAl: De ce L necesar pt a ridica avionul e Epf-Epi?
vvlad22: Da.
vvlad22: Pentru ca lucrul mecanic facut ca sa il ridici e energia necesara sa il duci la inaltimea respectiva.
DelAl: Nu te supara de intrebare, dar ai vreo ruda profesor sau pe cineva care sa iti explice?
vvlad22: Daca ridici o cutie de un kg de pe pamant pana la o inaltime de un metru, lucrul mecanic facut de tine ca sa o ridici se transforma in energie potentiala pentru cutie, iar daca ii dai drumul, acea energie potentiala se va transforma in energie cinetica. E vorba de conservarea energiei.
DelAl: mersi frumos de explicatie
Alte întrebări interesante