un dialog scurt despre scoala , va rog
Răspunsuri la întrebare
Salut !
I. Definiție: Dialogul este modul de expunere prin care se redă schimbul de replici dintre două sau dintre mai multe persoane sau se reproduc replicile unor persoane implicate în actul comunicării.
II. Trăsăturile dialogului:
- utilizarea vorbirii directe fiind marcată de prezența liniei de dialog;
- alte semne de punctuație prezente în dialog - ghilimele, două puncte, semnul exclamării, semnul întrebării;
- vorbirea directă este însoțită de un verb de declarație: a zice, a spune;
- sunt prezente verbe și pronume la persoana I și II, singular și plural, precum și forme verbale la modul imperativ și substantive în cazul vocativ;
STRUCTURA SPECIFICĂ TIPULUI DE COMPUNERE:
Introducere - unde avem enunțiarea idei generale despre situația dată - anotimp, vacanță, copilărie, casă, școală ș.m.d; integrează reperele spațio temporale ale producerii dialogului;
Cuprins - prezintă schimbul de replici;
Încheiere - conchide textul printr-o idee generală, raportată la tema textului;
Cerință: Un dialog scurt despre școală.
Iată că a venit prima zi de școală din clasa a VIII - a. Antonio este un băiat silitor, cu aspirații mărețe care își dorește să urmeze un liceu de prestigiu din orașul său și care visează să devină profesor de limba și literatura română. Una din marile sale pasiuni este lectura și de aceea, în prima zi de școală, se află încă sub impresia visului său din noaptea trecută. Se făcea că scriitorul său preferat, Ion Creangă, a trecut pragul clasei și că cei doi au schimbat câteva impresii despre pasiunea comună pentru literatură.
- Bună ziua, domnule Ion Creangă ! Mi se pare imposibil să fiți aici. Parcă ar fi un vis devenit realitate ...
- Bună, băiete ! Sunt chiar eu, în carne și oase. Știu că îți place să citești și îți dau ocazia să-mi pui întrebări.
- Trecând peste incredibilul acestei situații, vreau să știu cum era vremea aceea a poveștilor la gura sobei, a prieteniei cu Mihai Eminescu, a tinereții dumneavoastră ?
- Mda, ce pot să spun, măi copile, era minunată și fascinantă. Îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri. Toate acele momente fac cât o viață de om, de aceea trebuie să prețuim timpul petrecut cu cei dragi.
- Și copilăria dumneavoastră ? Cum a fost copilăria ? Scrierea dumneavoastră memorialistică nu oferă grații despre realitate.
- Nimic nu oferă grații, dragul meu. Realitatea este modul în care vezi tu lumea. Fiecare trăiește în mod subiectiv orice experiență a vieții. Copilăria mea a fost așa, minunată precum ți-o imaginezi tu, citind.
- Observ că nu doriți să divulgați taine ale scrisului. Probabil preferați să rămână doar la impresia lecturii. Despre școală, ce-mi puteți spune ?
- Despre școală ? Școala este o artă ce deține un rol foarte important în educarea voastră, a elevilor.
- Ultima întrebare este următoarea: de ce în această convorbire dintre noi nu vorbiți în dulcele grai moldovenesc, așa cum m-ați obișnuit deja în scrierile dumneavoastră ?
- Eu sunt doar o proiecție a imaginației tale bogate, dragul meu ”
Pe fundal râsul bonom al scriitorului, copilul se trezește cu gândul la literatură și la prima zi de școală în clasa a VIII - a .. înainte de examen ! :)