Geografie, întrebare adresată de raducojocaru2003, 8 ani în urmă

un eseu despre livezile din republica moldova

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sloooolyyy
5

Agricultorii moldoveni au strâns în acest an cea mai mare producţie de mere din ultimii 10 ani. Potrivit autorităţilor, recolta bogată a fost determinată, în mare parte, de faptul că mulţi fermieri au renunţat la metoda tradiţională de cultivare a pomilor şi au optat pentru livezile superintensive. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai USAID au mers în vizită într-o astfel de plantaţie şi au încurajat şi alţi agricultori să opteze pentru livezi moderne.

Potrivit specialiştilor, în livezile superintensive, recolta la hectar este de patru ori mai mare.

"Vom vedea fermitatea acestuia. Avem 8,86 kg pe cm pătrat. Ceea ce ne denotă faptul că acest măr este ferm şi poate fi păstrat şi până la un an de zile. Tradiţionale, dacă să ne uităm la sortul Aidared, atunci ele nu sunt atât de ferme. Fermitatea acestora este de 6,5", a spus specialistul Agricutura Performantă USAID, Andrei Cumpanici.

Astfel de mere cresc în livada agricultorului Vitalie Bostan, care culege roada deja al treilea an consecutiv. Bărbatul a investit câteva mii de euro în livadă, dar a beneficiat şi de un grant din partea USAID.

"Anul trecut am avut copaci mult mai mici şi totuşi am ajuns la unele soiuri la 56 de tone la hectar. Vorbim despre sortul Fuji. La sortul Gala - aici am ajuns la 48 de tone la hectar, dar media am avut 40 de tone. În livezile tradiţionale maxim ajungi la 25-30 tone la hectar, dar e foarte greu să ajungi la aşa rezultat", spus proprietarul livezii intensive Vitalie Bostan.

Specialiştii spun că merele crescute în livezile superintensive se păstrează mai mult timp. Astfel de fructe sunt solicitate în UE, CSI şi Orientul Mijlociu. Acolo vrea să exporte şi Vitalie Bostan, care până acum a cucerit doar piaţa rusă.

"Soiurile acestea noi au o calitate mai bună, diametru mai frumos la măr", a afirmat proprietarul livezii intensive Vitalie Bostan.

În livezile superintensive sunt plantate cele mai bune soiuri de meri. Fiecare pom este asigurat cu plasă antigrindină, sistem de irigare modern, dar şi pelicule speciale.

"Fructele produse în livezile intensive pot fi vândute foarte uşor la pieţile de export. În comparaţie cu fructele produse în livezile de tip tradiţional, care practic calitatea este mult mai joasă şi nu pot fi exportate pe alte pieţe", a spus specialistul Agricultură Performantă USAID, Eugen Gudumac.

"Noi susţinem producătorii prin introducerea noilor tehnologii pentru cultivare, care sunt mai bune. Ceea ce vedem este o livadă superintensivă şi poate da mai multe mere la hectar", a declarat şefa misiunii USAID, Republica Moldova, Karen Hilliard.

În Republica Moldova există 56 de mii de hectare de livezi de mere. 30 la sută dintre acestea sunt livezi intensive. Recolta de mere din acest an constituie peste jumătate de milion de tone.

Alte întrebări interesante