Limba română, întrebare adresată de DeliaIoana2000, 9 ani în urmă

URGENT!!! Vreau si eu un rezumat la acest fragment din amintiri din copilarie. va rog frumos!!
"-N-ui rau, mai Stefane, sa stie si baiatul tau oleaca de carte, nu numaidecat pentru popie, cum chiteste (socoteste) Smaranda, ca si popia are multe nacafale (pretentii,necazuri), e greu de purtat. Si decat n-a fi cum se cade, mai bine sa nu fie. Dar cartea iti aduce si oarecare mangaiere. Eu, sa nu fi stiut a ceti, de mult as fi innebunit, cate am avut pe capul meu. Insa deschid Vietile sfintilor si vad atatea si atatea si zic: "Doamne, multa rabdare ai dat alesilor tau!". Ale noastre sunt flori la ureche pe langa cele ce spune in carti. [...] Baietul vad ca are tinere de minte si, numai dupa cat a invatat, canta si citeste cat se poate de bine.
De aceste si altele ca aceaste a vorbit bunicul David cu mama si cu tata, mai toata noaptea, duminica spre luni si luni spre marti; caci la noi manea cand venea sin Pipirig la targ sa-si cumpere cele trebuitoare.
Iar marti des-dimineata pune tarnitele si desagii pe cai si, legandu-i frumusel cu capastrul: pe cel de-al doilea de coada intaiului, pe cel de-al treilea de coada celui al doilea, pe cel de-al patrulea de coada celui al treile, cum ii leaga muntenii, a zis:
-Ei, mai Stefane si Smaranduca, mai ramaneti cu sanatate, ca eu m-am dusu-m-am.
-Gata, bunicule, haidem, zisei, necajindu-ma cu niste costite de porc afumate si cu niste carnati fripti, ce-mi pusese mama dinainte.
Si, luandu-mi ramas bun de la parinti, am purces cu bunicul spre Pipirig. Si era un puiude ger in dimineta aceea de crapau pietrele."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aurelcraciun59
2
             Bunicul David sosit sa-l duca pe Nica la scoala din Pipirig încearca sa-l convinga pe tatal lui Nica spunandu-i ca nu este rau sa înveti carte nu neaparat pentru a fi popa asa cum îsi doreste Smaranda mama lui dar a sti sa citesti te ajuta sa afli lucruri utile si interesante ,mai ales cand Nica este atat de destept.
            Toate acestea au fost discutate de bunic.mama si tata lui Nica într-o noapte cand bunicul a venit la ei pentru sa-l duca pe Nica la scoala si totodata sa faca si niste targuieli la Pipirig.
Alte întrebări interesante