Limba română, întrebare adresată de corghici39, 7 ani în urmă

VA ROG AJUTAȚI-MĂ DAU MULTE PUNCTE ȘI COROANA
REALIZAȚI UN REZUMAT PENTRU TEXTUL DE MAI JOS







Iapa lui Vodă
de Mihail Sadoveanu
Într-o toamnă aurie am auzit multe povești la Hanul Ancuței. Dar asta s-a întâmplat într-o depărtată vreme, demult, în anul când au căzut de Sântilie, ploi năprasnice și spuneau oamenii că ar fi văzut balaur negru în nouri, deasupra puhoaielor Moldovei. Iar niște paseri cum nu s-au mai pomenit s-au învolburat pe furtună, vâslind spre răsărit; și moș Leonte, cercetând în cartea lui de zodii și tălmăcind semnele lui Iraclie-împărat, a dovedit cum că acele paseri cu penele ca bruma s-au ridicat rătăcite din ostroavele de la marginea lumii și arată veste de război între împărați și belșug la vița-de-vie.
Apoi într-adevăr, Împăratul-Alb și-a ridicat muscalii lui împotriva limbilor păgâne, și, ca să se împlinească zodiile, a dăruit Dumnezeu rod în podgoriile din Țara-de-Jos de nu mai aveau vierii unde să puie mustul. Ș-au pornit din părțile noastre cărăușii ca s-aducă vin spre munte, ș-atuncea a fost la Hanul Ancuței vremea petrecerilor și a poveștilor.
Taberele de cară nu se mai istoveau. Lăutarii cântau fără oprire. Când cădeau unii, doborâți de trudă și de vin, se ridicau alții de prin cotloanele hanului.
Ș-atâtea oale au farmat băutorii, de s-au crucit doi ani muierile care se duceau la târg la Roman. Și, la focuri, oameni încercați și meșteri frigeau hartane de berbeci și de viței, ori pârpăleau clean și mreană din Moldova. Iar Ancuța cea tânără, tot ca mă-sa de sprâncenată și de vicleană, umbla ca un spiriduș încolo și-ncoace, rumănă la obraji, cu catrința-n brâu și cu mânecile suflecate; împărțea vin și mâncări, râsete și vorbe bune.
Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, – era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am văzut de zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oploși oameni, vite și căruțe și nici habar n-aveau dinspre partea hoților...


La vremea de care vorbesc, era însă pace în țară și între oameni bună-voire. Porțile stăteau deschise ca la Domnie. Și prin ele, în zile line de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad până la Ceahlău și Halăuca. Iar după ce se cufunda soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zăbrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile...
Stătea stâlp acolo, în acele zile grase și vesele, un răzăș străin, care mie îmi era drag foarte.
Închina oala către toate obrazele, asculta cu ochii duși cântecele lăutarilor și se lua la întrecere până și cu moș Leonte la tâlcuirea tuturor lucrurilor de pe lumea asta... Era un om nalt, cărunt, cu fața uscată și adânc brăzdată. În jurul mustății tușinate și la coada ochilor mititei, pielea era scrijelată în crețuri mărunte și nenumărate. Ochiul lui era aprig și neguros, obrazul cu mustața tușinată părea că râde cu tristeță. Îl chema Ioniță comisul.
Dumnealui Ioniță comisul avea o pungă destul de grea în chimir, sub straiele de șiac sur. Și venise călare pe un cal vrednic de mirare. Era calul din poveste, înainte de a mânca tipsia cu jar. Numai pielea și ciolanele! Un cal roib, pintenog de trei picioare, cu șaua naltă pe dânsul, neclintit într-un dos de perete, cu mănunchiul de ogrinji sub bot...
„Eu aici îs trecător... cuvânta, cu oala în mână, dumnealui Ioniță comisul; eu încalic și pornesc în lumea mea... Roibu meu îi totdeauna gata, cu șaua pe el... Cal ca mine n-are nimeni... încalic, îmi plesnesc căciula pe-o ureche și mă duc, nici nu-mi pasă...“
De dus însă nu se ducea. Stătea cu noi.
— Într-adevăr... îi răspunse într-un rând moș Leonte; cal ca al dumnitale nu se găsește să umbli nouă ani, la toți împărații pământului! Numai pielea lui câte parale face! Când mă gândesc, m-apucă groaza...
— Să știi dumneata, prietine Leonte! strigă răzășul zbârlindu-și mustața tușinată. Asemenea cal uscat și tare nu știe de nevoie, nici de trudă. La mâncare se uită numai c-un ochi și nu se supără când îl lăs neadăpat. Și șaua parcă-i crescută dintr-însul. Aista-i cal dintr-o viță aleasă. Se trage dintr-o iapă tot pintenoagă, cu care m-am fudulit eu în tinerețile mele și la care s-a uitat cu mare uimire chiar Măria Sa Vodă Mihalache Sturza...
— Cum s-a uitat cu uimire, cucoane Ioniță? Era tot așa de slabă?
— Se-nțelege. Asta-i o poveste pe care aș putea să v-o spun, dacă m-ascultați...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexcernei7
0

Răspuns:

Rezumat scurt la Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu

Comisul Ionita venise la han, calare pe un cal pătat pe trei picioare, care arăta precum calul din poveste înainte de a mânca tipsia cu jar.

Întâmplarea povestita are legatura cu iapa din care se tragea acest cal si se petrecuse pe vremea lui Mihai Voda Sturza. Îl are ca protagonist pe comisul Ionita, atunci când era tânar si când hangita era mama actualei Ancuța. Dupa ce se odihnise la han, comisul Ionita ureaza sanatate unui boier care tocmai se oprise la han iar acesta îl întreba de unde este si încotro se duce. Ionita îi răspunde ca este răzes din Draganesti, de lânga Suceava si vrea sa mearga la Vodă, ca sa-i rezolve un proces pe care-l avea de multi ani cu un boier, pentru pamântul mostenit din moși-stramosi. Comisul Ionita ducea cu el toate documentele doveditoare, iar daca nici Voda nu-i făcea dreptate, atunci acesta poate sa-i pupe iapa nu departe de coada. Ajuns la Curtea Domneasca, Ionita constata ca boierul cu care vorbise la han era însusi Voda. Acesta îi face dreptate si-l întreabă ce s-ar fi întâmplat daca nu i-ar fi rezolvat necazul. Ioniță îi spune râzând că el nu-și i-a vorba înapoi și că iapa este peste drum.

De aceea, spune el acum, toti trebuie sa se uite la calul sau cel roib, ca la un lucru rar, pentru ca el se trage din Iapa lui Voda.

Explicație:

Răspuns de DorinVoinea124
0

Răspuns:

Rezumat scurt la Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu

Totul se petrece într-o zi de toamnă tarzie. În aceste imprejurări hanul devenise neîncapator pentru ca era deschis tuturor celor care doreau să se odihnească și să spună povești.

Printre acești oameni era și Ioniță, un comis care avea un cal pintenog și roib. El se mândrea cu acest cal, spunând că are rădăcini puternice și le povesteste oamenilor din han o întamplare de pe vremea cand era în floarea vâstei. Într-o zi se afla la han și cum stătea el așa, intră un boier necunoscut cu care intră în vorbă și îi spune acestuia problema pe care o avea. Acest necaz era legat de un pământ pe care un alt boier i-l luase prin hotie. Îi mai destăinuie acestuia faptul că avea de gând să se ducă la domnitorul Mihai Vodă Sturza să-i facă dreptate și dacă acesta nu-i va face, poate sa îi pupe iapa într-un loc aflat lângă coadă. După ce boierul necunoscut pleacă, comisul Ioniță se duce la curtea domnească de la Iași. Când a intră în sala tronului unde se afla domnitorul, comisul Ioniță se apleacă și milos îi spuse necazul, iar la sfârșitul povestirii îi arătă actele doveditoare. Atunci Vodă îl roagă să se ridice și când se uită la domnitor și își dă seama că boierul necunoscut cu care vorbise la han, era chiar el. La final după ce domnitorul îi face dreptate, îl intreabă ce ar fi făcut daca nu îi dădea dreptate, iar comisul Ioniță îi răspunde că el vorba nu și-o lua înapoi și iapa-i peste drum.

Explicație:

Alte întrebări interesante