Limba română, întrebare adresată de adinaadda, 8 ani în urmă

Va rog, ajutati-ma!
La ex 3.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anamariaciontas01
0

Răspuns:

foarte moderna , rosie , mai rezistente , curbat , la fel de incapator , mandra

Gradul pozitiv

La gradul pozitiv, adjectivul arată însușirea unui obiect, fără a o compara cu însușirea altui obiect sau cu însușirea sa. (mare, mic, cald, rece, roșu – mașina mare, copacul mic, ceaiul cald, apa rece, tricoul roșu)

Uneori adjectivele la gradul pozitiv pot fi însoțite de articolele: cel, cea, cei, cele. (copacul cel mare, mașina cea mare, copacii cei mari, mașinile cele mari).

Gradul comparativ

La gradul comparativ, adjectivul poate exprima însușirea unui obiect comparată cu însușirea altui obiect (Mașina albastră este mai mare decât mașina roșie.) sau însușirea obiectului comparată cu aceeași însușire, dar într-o situație diferită (Sania alunecă mai bine pe zăpadă decât pe iarbă.).

Termenii comparației pot fi în aceeași propoziție, ca mai sus, sau în propoziții diferite (Mașina albastră este mare. Mașina roșie este mai mare. / Aerul este curat în oraș. La munte este însă mai curat.)

Gradul comparativ poate prezenta trei trepte ale însușirii, cu ajutorul unor adverbe sau locuțiuni adverbiale:

comparativul de superioritate – mai mare

comparativul de egalitate – la fel de mare, tot atât de mare, tot așa de mare

comparativul de inferioritate – mai puțin mare

Termenii comparației sunt legați prin adverbele decât, ca (mai mare decât …, mai mare ca …) sau prin locuțiunile prepoziționale față de, în comparație cu (mai mare față de …, mai mare în comparație cu …).

Gradul superlativ

La gradul superlativ, adjectivul arată însușirea la gradul cel mai scăzut sau cel mai înalt și pot fi de două feluri: relativ sau absolut.

Gradul superlativ relativ

Adjectivul la gradul superlativ relativ arată însușirea la gradul cel mai înalt sau cel mai scăzut comparată cu aceeași însușire a altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în situații diferite. Gradul superlativ relativ poate fi:

superlativ relativ de superioritate (cel mai mare) – Copacul acesta este cel mai mare dintre toți copacii din pădure.

superlativ relativ de inferioritate (cel mai puțin mare) – Dintre toți copacii din jur acesta este cel mai puțin mare.

Gradul superlativ absolut

Adjectivul la gradul superlativ absolut arată cel mai înalt grad al însușirii, fără a compara însușirea cu însușirile altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în împrejurări diferite. În cele mai multe cazuri, superlativul absolut se construiește cu ajutorul adverbului foarte (foarte mare, foarte frumos, foarte departe). În unele cazuri este format și cu ajutorul adverbului tare (tare frumos).

Atunci când se dorește accentuarea unor însușiri sunt folosite și mijloace mai expresive decât adverbele foarte și tare:

adverbe și locuțiuni adverbiale’: prea, nemaipomenit de, grozav de, din cale-afară de, nespus de, neînchipuit de, nemaipomenit de, minunat de, nevoie-mare

reluarea adjectivului printr-un diminutiv: singur-singurel

substantive cu valoare de adverb de mod: foc, tun (sănătos tun, frumos foc)

repetarea adjectivului: mare, mare; mică-mică

prelungirea unor sunete: rrrece, maaare

Sper ca te am ajutat , am dat si teorie ca sa o ai

Alte întrebări interesante