Limba română, întrebare adresată de Vultur, 9 ani în urmă

Va rog datimi si mie caracterizarea lui Sobieski din Sobieski si romani

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ValyRemus
176
Opera "Sobieski si romanii" impresioneaza nu numai prin subiectul ei dramatic, incordat, ci si prin cele cateva personaje, ale caror insusiri caracteristice Negruzzi le creioneaza cu o maiestrie deosebitasi care sunt purtatoarele mesajului operei.
    
    Sobieski este regele polon si conducatorul armatei leseti, a carui insusire fundamentala este trufia de cuceritor. Orgolios peste masura, nu accepa postura de invins si de aceea ia cu usurinta hotarari negandite : "Ba, pre numele patronului meu! Nu va zice lumea ca o cetate i s-a aratat lui Sobieski, fara a o cuceri? N-avem tunuri? Vom lua-o, dar, cu mainile!".
 
   Orgoliul regelui este sugerat indirect si prin felul in care solul se adreseaza plaiesilor in numele lui, neuitand nici titlurile, nici amenintarile. 
 
   Lipsit de stapanire si impulsiv, manios din cauza trufiei exagerate, se pripeste din nou, cand ia hotararea de a-i spanzura pe plaiesi si numai la interventia lui Iablonovski ii salveaza de la "o fapta defaimata", fiind nevoit de a recunoste intelepciunea hatmanului sau.
 
   Chiar atunci and trebuie sa recunoasca vitejia plaiesilor, formularea nu evidentiaza admiratie, ci incercarea de a-si salva orgoliul ranit : "ati avut cinstea de a va impotrivi cinci zile regelui din Polonia".





Alte întrebări interesante