Limba română, întrebare adresată de secareanubarladirb, 8 ani în urmă

Vă rog frumos să mă ajutați la exercițiul 3.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de darius182002
2

Răspuns:  

Ghiță Pristanda, polițaiul orașului, este tipul slugarnicului, prezent în piesă de la început până la sfârșit   în toate momentele cheie ale acțiunii.  

Este un personaj mai complex și mai interesant decât alți eroi ai comediei, poate și pentru că nu intră în interes direct cu principalul  conflict al operei, devenind un simplu instrument. Comicul de nume al personajului pune în  lumină principalele trăsături de caracter ale acestuia. Pristandaua    joc popular asemănător cu brâul, ce se dansează după reguli prestabilite, conform comenzilor unui conducător – îi conturează caracterul servil, umil față de șefi, lipsit de personalitate.  

Portretul său ia naștere într  -un mod specific operei dramatice. Acesta reiese din  comportament, limbaj și didascalii. Astfel, prin intermediul caracterizării directe, reiese principala trăsătură a personajului, servilismul. Prin indicațiile scenice, cu ajutorul cărora autorul își “mișcă” personajele    și le  dă viață, este individualizat Pristanda: “ schimbând  deodată tonul, umilit și naiv”

.

Explicație:


secareanubarladirb: Mulțumesc mult!Mă mai poți ajuta te rog frumos cu ceva la limba română?
secareanubarladirb: 4.Prezintă rolul ghilimelelor utilizate în text. 1p
5.Încadrează personajul Pristanda în tipologie și argumentează încadrarea, în 6-8 rînduri, comentând fragmentul dat. 2p
6.Comentează semnificația titlului . 1p
7.Prezintă, în 8-10 rânduri, o scenă semnificativă în susținerea temei operei. 2p
Alte întrebări interesante