Biologie, întrebare adresată de alexandrasandu, 9 ani în urmă

vreau foarete multe informatii despre pasari. primul primeste coroana+99 puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de avion2002
9
Păsările (Clasa Aves) sunt vertebrate ovipare înalt dezvoltate care au capacitatea de a zbura, deși sunt reprezentanți ce trăiesc doar în mediul terestru. Sunt mai mult de 9000 de specii. Păsările au fost împărțite după Feider și colab. în 1976, în două subclase și anume Saurure (Archaeornithes) și Ornithurae (Neornithes).

Caracteristici generale
Forma corpului este aerodinamică; învelișul extern, produs de piele, este alcătuit din pene, fulgi și puf.

Membrele anterioare sunt transformate in aripi, iar cele posterioare cu piele solzoasă care ne amintește de reptile.

Maxilarele sunt acoperite de teci solzoase și formează ciocul.

Aparatul digestiv este alcătuit din cavitate bucală fără dinți, gușă, stomac glandular, stomac musculos (pipotă), intestin subțire și intestin gros, care se temina cu cloaca.

Respirația este pulmonară; plămânii sunt in legătură cu 9 saci aerieni și cu oasele pneumatice.

Temperatura corpului este constantă datorită respirației și circulației active.

Lipsește vezica urinară
Înmulțirea se face prin ouă, pe care le clocesc.

Schelet[modificare | modificare sursă]Scheletul porumbelului

Ca să zboare, păsările au făcut multe adaptări: a fost redusă masa oaselor și numărul lor (păsările au între 11 și 20 de vertebre, în funcție de specie). A apărut carena, ce asigură o mișcare mai bună a aripilor. În urma adaptării, scheletul păsării a devenit atât de ușor, încât nu cântărește mai mult de 5% din corpul oricărei păsări. Acest schelet este destul de elastic, păsările putând să-și întoarcă , capul la un unghi de până la 180 de grade.


 Musculatura păsărilor.

Musculatura păsărilor este destul de dezvoltată, ajungând la unele specii până la 20% din masa corpului, numai membrele având până la 35 de mușchi separați și bine dezvoltați. Penele , ritmul respirației perfecționat, consumarea unei mari cantități de hrană, frecvența mare a bătăilor de inimă, precum și absorbția rapidă a oxigenului a dus la accelerarea metabolismului. Păsările au o temperatură a corpului de 43 de grade Celsius.


Răspuns de MaddyAngel
4

* Corbii se joaca cu alte specii de animale cum sunt lupii, cainii si pisicile. Jocul lor preferat este prinde-ma-daca-poti.

* Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.

* Porumbeii  pot atinge viteze de peste 100 de km pe ora.

* Corbii pot invata sa numere pana la 30.

* Strutul poate alerga cu o viteza ce depaseste uneori chiar 70 km/ora.

* Vulturul curcan american ajuta inginerii sa descopere tevile subterane de combustibil care sunt sparte sau gaurite. 

* Corbii sunt singurele pasari care nu se tem de furtunile cele mai puternice. In timp ce alte pasari se ascund, ei zboara in vantul puternic si se joaca, executand manevre acrobatice in zbor.

*Pinguinii, strutul si Pasarea Dodo sunt pasari care nu pot zbura.

* Pasarea colibri mananca la fiecare 10 minute, zilnic sorbind o cantitate de nectar egala cu de doua ori greutatea corpului sau.

* Ciorile si corbii se imperecheaza pe viata. Fidelitatea lor este atat de mare incat nu-si cauta alt partener decat numai daca cel actual a decedat.

• Cuvintele „turturica” si „porumbel” sunt sinonime. Exista 309 de specii diferite ale familiei Columbidae.

* Desi pare bizar, cele mai apropiate rude ale ciorilor sunt frumoasele pasari ale paradisului.

* Creierul unei ciori este de patru ori mai mare decat al unui porumbel.

* Corbii care descopera un cadavru inghetat in tinuturile nordice dau alarma, tipand indelung pentru a-i atrage pe lupi, ursi si pume, care pot sfasia pielea inghetata a acestuia.

* Datorita capacitatii lor uimitoare de a gasi drumul spre casa, chiar si atunci cand se afla la distante mari, porumbeii calatori au fost folositi ca mesageri chiar din timpul Egiptului Antic.

* In Japonia si China, corbul este privit ca un simbol al recunostintei filiale, dat fiind faptul ca pasarile tinere isi hranesc parintii care au imbatranit.

* Ciorile sunt capabile sa-i recunoasca pe oameni dupa fizionomia lor.

* Porumbeii sorb apa cu ciocul, o caracteristica neobisnuita pentru pasari.

*  90% dintre speciile de pasari sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleasi preferinte.

*  Macaitul ratei nu produce ecou.

*  Mai mult de 10.000 de pasari mor in fiecare an strivindu-se de geamurile cladirilor.

* Porumbelul voiajor este animalul domestic ce poseda cel mai bun simt al orientarii; el regaseste locul de unde a plecat,chiar si la o distanta de 2000 km.

* Stiati ca pitigoiul este pasarea la care numarul batailor inimii in repaus atinge cifra de 1200 pe minut?

*Cea mai mare pasare marina este albatrosul calator, care are 110-113 cm lungimr si o anvergura a aripilor de 3,5 m.

* Pasarea cangur din Mexic prezinta sub aripi „un cuib”natural asemanator marsupiului cangurilor, in care adaposteste si transporta puii.

*In Brazilia traieste o pasare ciudata numita Aniuma. Ea are dimensiunile unei rate, un corn de peste 10 cm lungime in frumte si aripi cu zimti de 3-4 cm lungime.

* Cea mai frumoasa pasare este Pasarea Paradisului din Noua Guinee. Totodata, ea este si cea mai mare pasare paradis, avand o lungime de 120 cm.Tot in Noua Guinee traieste si cea mai mica pasare paradis (Cicinnurus regius), care atinge o lungime de 16 cm.

* Stiati ca in Australia traieste o pasare numita Pilorneul satinat? Masculul manifesta o particularitate deosebita. El isi exprima afectiunea culegand cele mai frumoase flori, pe care le aduce la cuib consoartei.

* Cea mai somnoroasa pasare este pitigoiul.

* Pasarea colibri este cea mai mica pasare din lume. Unele cantaresc mai putin de 1 gram.

* Strutul este o pasare care nu poate zbura, dar poate alerga cu o viteza de peste 110 km/h. Ochii acestei pasari sunt la fel de mari ca si bilele de biliard, iar creierul este mai mic decat ochii.

* Vulturii cei mai mari din zilele noastre, condorii, pot zbura la altitudini  de peste 7.000 metri

* Exista o pasare care, atunci cand zboara, scoate sunete asemanatoare cu latratul unui caine. Ea se numeste Dicolof si traieste in muntii Anzi

* Pasarea Colibri, cea mai mica pasare din lume, este atat de . . . „mare” incat incape, cu cei sase pui ai sai, intr-o lingura de supa.

* Oul unui colibri cu gat rubiniu este mai mic decat o boaba de mazare. 

* Vulturul are vederea foarte buna si isi poate vedea prada si de la 1,5 km distanta daca este in varful unui copac.

* Se estimeaza ca o ciocanitoare bate pe zi in copaci cam de 8.000-12.000 de ori. O ciocanitoare poate ciocani de 20 de ori pe secunda.


Alte întrebări interesante