Limba română, întrebare adresată de greenman11, 8 ani în urmă

vreau și eu rezumat la 8 povestiri pe Calea moșilor pentru fiecare capitol în parte​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de corceagi
6

Răspuns:

1. Calea Moșilor

Rolul povestirii care deschide volumul este acela de a introduce cititorul în universul operei. Astfel, naratoarea ne oferă o prezentare succintă a Căii Moșilor, văzută prin ochi de copil (mai precis, prin ochii protagonistei, alter-ego al autoarei). Pentru Adina, Calea Moșilor este „cea mai frumoasă stradă”, „pentru că vom locui aici”.

În debutul povestirii, familia fetiței locuiește alături de bunica acesteia, și se pregătește să se mute într-un apartament pe strada nou construită. Alături de tatăl ei, pe care-l striga „Anton”, Adina vizitează strada cea nouă, tocmai când biserica Olari era mutată pe șine, pentru a elibera spațiu în vederea construirii blocurilor cu apartamente.

2. Unde au fugit toți șoimii patriei?

Aflăm despre Eliza, prietena și colega de grădiniță a Adinei. La serbare, educatoarele plănuiesc să pună în scenă piesa de teatru „Veronica”, iar tovarășa Dușa îi dă fetiței vestea că fusese aleasă pentru rolul principal.

Apoi, Adina merge la plimbare prin Herăstrău împreună cu Anton, iar când ajunge acasă, refuză să mănânce ciorba făcută de mama ei. Aflăm atunci că protagonista poate fi obraznică și nedreaptă cu părinții ei, fiindcă declară deschis că-și dorea ca tatăl să-o părăsească pe mama și să se însoare cu educatoarea ei preferată, tovarășa Dușa.

La grădiniță, Adina este scutită de a mânca ciorbă, datorită mamei, care discutase cu educatoarele. Apoi, ea trebuie să se uite la televizor alături de ceilalți copii, fiindcă se transmitea înmormântarea lui Brejnev.

Când, îmbrăcată în „șoim al patriei”, Adina merge alături de colegii ei de grădiniță să vadă cum învață copiii în clasa întâi, are loc o întâmplare neașteptată. Elizei îi vine ideea să fugă, o ia pe Adina de mână și începe să alerge. Ceilalți copii le urmează, iar apoi, Adina și Eliza sunt pedepsite.

3. Bucur Obor

La Bucur Obor se află un magazin universal, la parterul și primul nivel al unui bloc cu paisprezece etaje. Adina își amintește cum, într-o zi, s-a pierdut în magazin, în timp ce mama ei îi căuta un trening potrivit. A fost salvată de o angajată a magazinului, care a anunțat prin stație faptul că găsise fetița, astfel încât părinții s-o poată repera.

De la magazinul universal, Adina și Dia (o prietenă a fetiței) și-au cumpărat păpuși „tip Barbie”, întrucât cele originale nu erau disponibile decât în străinătate. Copiile erau foarte nereușite, însă imaginația copiilor întrece percepția vizuală, astfel încât fetele au compensat pentru ceea ce lipsea. Le-au făcut haine, iar una dintre păpuși a jucat rolul lui Ken. Dia a furat capul păpușii Adinei, care a descoperit fapta ei un an mai târziu, însă nu a tras-o la răspundere pentru ceea ce făcuse.

4. La moartea lui Bambi

Această

povestire ne învață despre lipsa de responsabilitate a copiilor în interacțiunea cu animalele de companie. Adina nu a fost cel mai grijuliu copil, fiind de-a dreptul neglijentă după eforturile îndelungate pe care le-a depus pentru a-și convinge părinții să-i permită să aibă un animal. Primul câine, Nola, a fost catalogat drept „rău” de către familia care nu petrecea deloc timp dresându-l, iar apoi a fost dat altcuiva.

Apoi, mama a cumpărat din piață un rac, botezat „Grigore”, care a murit după numai o noapte în casa familiei Adinei, fiindcă nimeni nu știa cu ce să-l hrănească. Următorul animal a fost o pisică siameză pe nume Kitty. Au renunțat și la ea, fiindcă Anton susținea că lasă prea mult păr în casă. Au urmat pești, care au murit și ei repede, fiindcă nimeni nu le-a schimbat apa. Pufi, un iepure negru, a fost tratat cu neglijență de către vecina la care-l lăsaseră într-o zi, când trebuiseră să plece cu toții. Apoi, mama i-a cumpărat Adinei un hamster alb, pe Bambi, care a avut parte de același tratament, deși a rezistat aproximativ doi ani până și-a dat duhul. Adina se plictisise de el în acest timp, și petrecea timp cu hamsterul cam o dată pe săptămână.

Alte întrebări interesante