Biologie, întrebare adresată de vikiili2, 8 ani în urmă

vreau un eseu din 25 de rinduri pe tema Nutritia la animale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sashca2004
2
rganismul animal realizează schimburi de materie şi energie cu mediul înconjurător.
Sistemele şi aparatele care contribuie la realizarea funcţiei de nutriţie sunt:1. Sistemul digestiv:
Apare pentru prima dată la celenterate şi este format dintr-un orificiu buco – anal înconjurat de tentacule şi o cavitate gastrică.
A.La viermii plaţi (platelminţi ) sistemul digestiv este format din:-Orificiu buco – anal;-Faringe musculos;-Intestin ramnificat;Sistemul digestiv la oameni
B.La viermii inelaţi sistemul digestiv este format din:-Gură;
-Faringe:• musculos;• glandular;
-Esofag:•guşă;
-Pipotă;
-Intestin;
C.La moluşte sistemul digestiv prezintă pentru prima dată o glandă anexă ( hepato – pancreasul ) care elaborează enzime necesare digestiei, dar care are şi rol în secreţia calvarului.
D.La cefalopode intestinul terminal prezintă o glandă numită punga cu cerneală.
E.La artropode sistemul digestiv este format din:-Aparat bucal;-Faringe;-Esofag;-Stomac triturator;-Intestin;
F.La vertebrate sistemul digestiv este format din:-tub digestiv alcătuit din:• Cavitate bucală;• Faringe;• Esofag;• Stomac;• Intestin subţire;• Intestin gros;
-glande anexe reprezentate de:• Glande salivare;• Ficat;• Pancreas;
2. Sistemul circulator: este de două tipuri:
A.Sistemul circulator deschis (lacunar) este format din vase de sânge şi lacune;
B.Sistemul circulator închis este format din vase de sânge şi inimă:
-La vertebrate sistemul circulator este format din inimă şi vase de sânge care pot fi:• artere;• vene;• capilare;-La peşti inima este formată dintr-un atriu şi un ventricul;-La amfibieni inima este formată din două atrii şi un ventricul;-La reptile inima este formată din două atrii şi un ventricul prevăzut cu un sept la mijloc care î – l împarte incomplet în două părţi;-La crocodili septul împarte complet ventriculul în două părţi;-Păsările şi mamiferele prezintă două atrii şi două ventricule;
3. Sistemul respirator:
Organele respiratorii în seria animală sunt reprezentate de branhii, plămâni, sistem de tuguri care se ramnifică în tot corpul si se deschid prin stigme;
La vertebrate organele respiratorii sunt branhiile pentru mediul acvatic şi plămânii pentru mediul terestru.
Plămânii pot fi saculiformi la amfibieni şi parenclimatoşi la păsări şi mamifere.
În timp ce mamiferele prezintă plămâni cu alveole pulmonare plămânii păsărilor nu au alveole pulmonare.Plămânii reprezintă organele respiratorii.Sistemul respirator mai prezintă şi căi aeriene reprezentate de: faringe, trahee si branhii.4. Sistemul excretor:A. La nevertebrate sistemul excretor este reprezentat de protonefridii şi metanefridii.
Protonefridiile sunt organe de excreţie alcătuite dintr-un sistem de canale ramnificate, prevăzute la capăt cu o celulă cu flamură vibratilă.
Metanefridiile sunt formate din tuburi încolăcite care comunică cu cavitatea generală a corpului printr-o p ciliată, iar cu exteriorul printr-un por.
B. La vertebrate sistemul excretor este format din rinichi şi căi urinare reprezentate de două uretre:• Vezica urinară;• Uretră;
II La plante poate fi:
1. Nutriţie autotrofă: constă în sinteza substanţelor organice din substanţe anorganice cu aport energetic.
După natura sursei de energie folosită în sinteza substanţelor organice nutriţia autotrofă poate fi:
A. Fotoautotrofă, la care sursa de energie folosită în sinteza substanţelor organice o reprezintă energia luminoasă şi se realizează cu ajutorul fotosintezei.
Fotosinteza reprezintă procesul prin care se sintetizează substanţe organice cu ajutorul energiei luminoase absorbite de pigmenţii clorofilieni şi caroteinoizi.
Procesul de fotosinteză are loc numai în celulele care prezintă cloroplaste cu excepţia algelor albastre, verzi şi bacteriilor purpurii care nu prezintă cloroplaste. Acestea sunt organisme procariote care prezintă clorofila „a”, integrată în membrana fotosintetizatoare.
Factori care influenţează fotosinteza:
-Intensitatea fotosintezei este influenţată şi de compoziţia spectrală având un maxim în radiaţiile roşii;
-Concentraţia dioxidului de Carbon (CO2). În compoziţia aerului dioxidul de carbon participă cu 0.03%.
-Temperatura: Optimul termic al fotosintezei este situat de regulă între 25 – 
Alte întrebări interesante