Limba română, întrebare adresată de mateydragos9, 9 ani în urmă

Ajutatima va rog!!!
Text: - Mai la fund, parinte! striga dar, mai la fund! ca acolo sunt cele coarnese!
A si intrat popa cat de afund, dar nici nu s-a mai intors nici el, cum nu s-au mai intors nici ceilalti.
Asa a ramas Pacala cel mai harnic, cel mai de treaba, cel mai vrednic om al satului lui, fiindca, de! era numai el singur cu nevestele.
Cine o stie mai departe, mai departe are s-o spuna.

1. Precizeaza modul de expunere predominant.

2. Identifica punctul culminant al textului.(sa nu fie lung).

Text: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/141442/Sfarsit_de_toamna

1. Ofera doua argumente prin care sa sustii faptul ca modul de expunere prezent in textul dat este descrierea.

2. Identifica in text partu figuri de stil diferite.

3. Explica in 40-50 de cuvinte, semnificatia comparatiei: Frunzele-i cad, zbor in aer, si de crengi se dezlipesc,/ Ca fumoasele iluzii dintr-un suflet omenesc.

EEra pe la sfarşitul lui august, şi padurea Petrişorului, batrana şi nestricata de mana de om, îşi desfaşura tacuta bolţile de frunzişuri. Urca domol coline traganate, se ridica departe într-un pisc prapastios, în varful caruia sageta spre cer un brad vechi, care vestea cel întai, printr-un şuiet adanc, sosirea vanturilor. Aşa urca lin spre asfinţit, şi de pe cerul rasaritului soarele începea sa-i patrunda ascunzişurile.
În ţihla marunta de la margine, lumina se cernea în ploaie deasa şi calda de raze; roiuri de musculiţe se roteau ici-colo, ţesandu-se într-un joc grabit; sticleau în lumina, pe urma dispareau. Un grangur sta nemişcat pe o ramura de fag întinsa spre soare ; îi sticleau penele ca galbenuşul oului; întindea din vreme în vreme gatul şi da drumul unei fluieraturi galgaite, care trezea un rasunet lung în urma, în ramurile padurii. Paseri marunte, stropite cu felurite culori, se chemau de pe varfuri de nuieluşe mladioase; erau stigleţi cu pete de sange, piţigoi rotunzi cu pene cenuşii şi negre, cintezi cu piepturile caramizii. Se priveau cu ochişori sticliţi ca varfuri de ace, deschideau pliscuri şi farîmau melodios chemarile, falfaiau apoi uşurel, şi-n urma-le nuieluşele se clatinau, tremurandu-şi frunzele lucii.\

1. Identifica patru figuri de stil diferite.

2.Ofera doua argumente prin care sa demonstrezi ca modul de expunere al fragmentului dat este descrierea.

3. Prezinta o scurta deascriere a unui cadru natural care te-a impresionat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de olteanuionut89
4
1. Modul de expunere dominant in primul text este naratiunea , deoarece in text predominant intervine autorul , relatand intamplarile desfasurate.
2. Punctul culminant este momentul in care popa intra si el , dar nu se mai intoarce , la fel ca si ceilalti.

1. Un prim argument care sprijina ideea ca modul de expunere dominant in textul dat este prezenta constructiilor nominale (substativ-adjectiv) , iar al doilea argument este aparitia epitetelor cromatice , cu rol de infrumusetare a peisajului descris :"Vesela verde campie" , "nouri negri" , "Lunca...riginita"

2. Epitet : "nouri negri"
    Inversiune : "grozavii nori"
    Comparatie: "Frunzele-i cad, zbor in aer, si de crengi se dezlipesc/
ca frumoasele iluzii dintr-un suflet omenesc"

    Enumeratie : "cocostarci si randunele"  

3. Comparatia "..." este in concordanta cu sentimentele autorului , fiind evidentiata frunzele care cad si se indeparteaza , precum iluzile desarte pe care oamenii si le creeaza in suflet , desi aceastea nu vor fi niciodata indeplinite , iar cu timpul zbor si nu se mai intorc.
(am incercat sa explic cat mai bine , nu-s profesor de romana , totusi sunt la mate-info:)) )

1. Epitet : "suiet adanc"
    Comparatie : "îi sticleau penele ca galbenuşul oului"
    Personifica : "Lumina se cernea"
    Enumeratie: "deasa si calda de raze"

2. Un prim argument care sprijina ideea ca modul de expunere dominant al textului este descriera , este apartia constructiilor substantiv-adjecitv( "frunzele lucii" , "ochisori sticliti") , iar un al doilea argument il constituie sentimentele autorului puternice de admiratie fata de peisajul descris cu ajutorul eului liric si al mesajului artistic.

3. (doar descriere , nu compunere si de aceea nu voi folosi prima parte narativa si doar partea descriptiva) ... Ajuns acolo , sufletul incepea sa-mi cante de fericire , peisajul mirific de iarna era mirific , cum omatul de zapada se inalta pana la cerul prapadit precum un regat de gheata invaluit in mister. Varfurile muntiilor inghetati se pierdeau un plumburii nori precum navele de pe mare in ceata argintie . Oriunde aruncam un ochi , doar alb imi stralucea in ochi , totul sclipea ca niste diamante pretioase , scalda-te in razele unei pete galbene din cerul pierdut. (compozitie proprie pe moment)

Sper ca te-am ajutat , a durat ceva:))

mateydragos9: ms
Alte întrebări interesante