Limba română, întrebare adresată de maria15162, 8 ani în urmă

caracterizarea personajului Alexandru Lăpușneanu, help me!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de emanuelacoconu
3

Răspuns:

Alexandru Lapusneanul este personajul principal din nuvela, personaje romantic, exceptionale, care actioneaza in situatii exceptionale. Acesta se încadrează în tipul tiranului.

Autorul ii marcheaza destinul prin cele patru replici memorabile, plasate in fruntea capitolelor si avand rol de moto. Destinul sau este același de a impune autoritatea domnească prin orice mijloace. Afirmatia „Eu nu sunt calugar, sunt domn!” reflecta fapt ca nu abdica de la propriul destin nici in fata limitelor omenesti (boala, moartea), pierderea statutului de domnitor impunand suprimarea sa fizica.

Defecte:

-cruzime - construirea piramidei.

-egoism - „Dacă voi nu mă vreți eu va vreu”.

-impulsivitate - scena cu cuțitul. (caracterizare prin gesturi)

-viclenie.

Calități:

bun actor, stapanind arta disimularii - scena de la Mitropolie.

cunoașterea psihologică a adversarilor, fin psiholog.

iscusință, inteligență, intuiție - scena cu mulțimea.

Abil politic.

Replicile personajului sunt memorabile, doua dintre ele figurand ca motto al capitolului I si al IV-lea. Raspunsul dat boierilor: „ Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau, […] și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră a devenit o emblemă a personajului care se autodefineste prin vointa de neinfrant.

In concluzie, putem afirma despre presonajul Alexandru Lapusneanul ca este un personaj exceptional in situatii exceptionale, respecta trasaturile curentului romantic si ale prozei pasoptiste, incadrandu-se in tipul tiranului, fiind inspirat de realitate


maria15162: mulțumesc!
emanuelacoconu: cpl , sper sa te ajute!
Răspuns de nonamegurl
5
Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei cu acelasi titluprin calitati de exceptie si efecte extreme, Negruzzi reusind sa intruchipeze unpersonaj unic prin complexitatea acestuia. Este asezat in centrul nuvelei, toatecelelalte personaje, ca si actiunile prezentate, sunt orientate spre reliefareacaracterului acestuia.Asa cum e infatisat, trasatura sa dominata, care le subordoneaza pe toatecelelalte, este dorinta de putere, de a o cuceri si de a o pastra cu orice pret.

Alexandru Lăpuşneanul este o desăvârşită creaţie de valoare universală. Nu sepoate închipui un portret mai viu într-un număr mai mic de gesturi şi cuvintememorabile, într-o compoziţie mai simplă şi în decoruri mai puţine, fidura erouluieste romantica.

Erou romantic, Lăpuşneanu este alcătuit din puternice trăsături.
Alte întrebări interesante