Limba română, întrebare adresată de serbusorin, 8 ani în urmă

cine îmi dă rezumat la Petre Ispirescu viața fără de moarte ii dau 50 de puncte și coroana, pe scurt​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de itirezolvtemele
2

Rezumat

Erau odată un împărat și o împărăteasă care nu aveau copii. Au mers la o grămadă de vraci, până când au ajuns la un bătrân descurcăreț care a reușit să-i ajute.

Copilul plângea neîncetat. Tatăl lui i-a promis multe lucruri, dar acesta le-a refuzat pe toate. La un moment dat, i-a zis că dacă va tăcea, îi va oferi tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, așa că acesta a acceptat.

Când avea 15 ani, copilul a cerut ce i s-a promis, dar împăratul i-a mărturisit adevărul, că nu-i putea îndeplini dorința, așa că a plecat în lume cu armele și calul tatălui lui din tinerețe. A mers mult timp, până când a ajuns la un palat, în care locuiau 3 zâne, surori. Spunându-le ce căuta, acestea i-au zis că acolo se era tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte, iar ele au acceptat ca el să locuiască acolo.

Acesta s-a căsătorit cu doamna palatului, după care soția lui i-a zis că poate merge oriunde, doar în Valea plângerii nu. Într-o zi, mergând la vânătoare a fugit după un iepure și a ajuns tocmai în Valea plângerii. Imediat i-a fost dor de părinții săi.

Nemaiascultând rugămințile calului și ale zânelor, băiatul a pornit spre împărăție, unde rămăseseră doar ruinele sale. Atunci, când l-a văzut moarta a ieșit dintr-un cufăr, i-a dat o palmă, iar el s-a preschimbat într-o tânără.

Răspuns de darius182002
1

Răspuns:

Au fost odată un împărat și o împărăteasă care nu puteau avea copii, deșii își doreau foarte mult. Însă într-una din zile au auzit de un bătrân care se pricepea la leacuri. Îi fac o vizită, iar curând împărăteasa rămâne însărcinată.

Când  soseşte timpul să se nască, copilul începe să plângă foarte tare. Ca să-l liniștească, împăratul îi face tot felul de promisiuni, însă fără succes. În cele din urmă împăratul îi făgăduiește că-i va oferi tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Făt-Frumos creștea și învăța foarte repede, iar la vârsta de cincisprezece ani i-a cerut tatălui său ceea ce-i făgăduise la naștere. Împăratul i-a spus că nu-i poate oferi tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.  Făt-Frumos a pornit în căutarea ei, întristând întreg palatul cu plecarea sa.

Își  alege din grajd cel mai slăbănog cal, care odată ce l-a atins, i-a vorbit și i-a spus să-l îngrijească timp de șase săptămâni și să ia armele și hainele din tinerețe ale împăratului. După șase săptămâni, calului s-a transformat într-un cal tânăr și puternic, cu patru aripi.

Făt-Frumos a ajuns pe împărăția Gheonoaiei, o făptură înfiorătoare. Dar cu ajutorul calului, Făt-Frumos îi înfinge o săgeată în picior. Atunci Gheonoaia se roagă de acesta să o cruțe. Îl invită la masa, iar Făt-Frumos îi înapoiază piciorul.

Apoi Făt Frumos își continuă călătoria. După o vreme, ajunge la împărăția Scorpiei, sora Gheonoaiei, dar care era mult mai înspăimântătoare. Dar și aici, ajutat de cal, Făt Frumos îi săgetează unul din cele trei capete. Atunci aceasta îi cere îndurare și-l invită la masă, unde Făt Frumos îi înapoiază capul și-i povesteşte că a pornit să găsească tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.După ce-și continuă călătoria, Făt Frumos ajunge pe tărâmul tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, însă aici se aflau tot felul de lighioane, care, atunci când i-au zărit pe Făt-Frumos și calul său, s-au năpustit asupra lor. Însă sunt salvați de zâna cea frumoasă care îi hrănea.Bucuroasă că vede pentru prima dată făptură omenească, îl invită la palat unde Făt-Frumos le cunoaște și pe cele două surori mai mari. Iar în cele din urmă îi cer să rămână la ele, spunându-i că se poate plimba pirn toată împărăția, dar să stea departe de Valea Plângerii.

După mai multe zile însă, în timp ce vâna un iepure, fără să-și dea seama, Făt-Frumos ajunge în Valea Plângerii și i se face deodată un dor cumplit de părinții lui.

Decide să se întoarcă în ciuda rugăminților celor trei fete, care l-au avertizat că acesta ar putea să-i fie sfârșitul.

Ajungând la împărăția Scorpiei, Făt-Frumos descoperă că în loc sunt orașe, iar că de Scorpie oamenii auziseră doar în poveștile stă-străbunicilor lor. Atunci realizează că are barbă și părul i-au albit.

Ajunge apoi la împărăția Gheonoaiei unde totul era schimbat, barba îi era până la brâu, iar picioarele îi tremurau.

Când ajunge în sfârșit la împărăția părinților săi nu găsește decât o ruină. Cu ochii în lacrimi caută într-o parte și-n alta, în timp ce barba îi ajunsese până la genunchi. Deodată găsește un tron din care iese însăși moartea care mai avea puțin și se prăpădea de când îl aștepta. Îi trage o palmă lui Făt-Frumos și pe loc acesta se preface în țărână.

Explicație:

Alte întrebări interesante