Istorie, întrebare adresată de mgmail, 8 ani în urmă

formularea unui punct de vedere cu privire la importanţa legilor fundamentale pentru dezvoltarea şi consolidarea statului român şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Voden
3

Bună!

________

 Formularea unui punct de vedere cu privire la importanța legilor fundamentale pentru dezvoltarea statului român și susținerea acestuia printr-un argument istoric.

  Un punct de vedere cu privire la importanța legilor fundamentale pentru dezvoltarea statului român este acela că pentru funcționarea oricărui stat este necesară existența unei Constituții; document în care sunt prevăzute aspecte precum: tipul de vot, forma de guvernare, numele oficial al statului, regimul politic, drepturile și libertățile cetățenilor, dar și obligațiile acestora.

   În anul 1991 a fost adoptată o Constituție, deoarece țara noastră trecuse de la un regim totalitar, la unul democratic. Potrivit acesteia numele oficial al statului era România și forma de guvernare era republica. Erau separate puterile în stat, ele fiind deținute acum de persoane și instituții diferite și era permisă existența mai multor formațiuni politice. Au fost înființate două instituții noi: Avocatul Poporului și Curtea Constituțională. Avocatul Poporului este numit de Senat și trebuie să apere drepturile cetățenilor, iar Curtea Constituțională este alcătuită din 9 judecători care trebuie să vegheze ca legile să fie adoptate în conformitate cu Constituția. Așadar, aceste instituții au consolidat regimul democratic.

Alte întrebări interesante