Limba română, întrebare adresată de antoniadutcovici2010, 7 ani în urmă

Heyy!! Aș avea nevoie de fișa de lectură pentru cartea "Romanul Adolescentului Miop" de Mircea Eliade:
-titlu
-autor
-personaje
-rezumat (nu exagerat de lung)
-locul desfășurării acțiunii și timpul
-citate impresionante din lectură
-ce ți-a plăcut și nu ți-a plăcut
-scena preferată (cu rezumatul ei)
-mesajul transmis

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lazaramalia204
1

FIȘĂ DE LECTURĂ

TITLU: Romanul adolescentului miop

AUTORUL:  Mircea Eliade (a fost un gânditor și scriitor român; este autorul a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate)

PERSONAJE:  Principale: Adolescentul miop;

                        Secundare:Dinu, Robert, Fănică ,Vanciu.

                        Colective:băieţii, profesorii,părinţii;

                        Episodice: Maria(fata cizmarului vecin), Vally (verişoara                   adolescentului), Perri,Caleia, Noisil,Pake, Sylvia, D-ra Alexandrescu, Morariu  ,Domnul Leontescu,Tolihroniade, directorul, Filimon, Gianni

REZUMAT:

Romanul, bazat pe jurnalul scriitorului, se dorește a fi o răzbunare împotriva celor care, așa cum crede Mircea Eliade, nu îl înțeleg. Profesorii îi dau note proaste, îl lasă corigent, dar el preferă să citească în loc să învețe. Își dorește să scrie un roman cerebral, cu drame interioare.

Autorul rememorează întâmplări de la orele de curs, din afara școlii, din vacanță sau de la examene. Singura lui speranță pentru a nu mai fi umilit de profesori este scrierea acestui roman. Eliade descrie cu lux de amănunte frământările interioare. De exemplu, la ora de matematică, atunci când este ascultat, își frământă figura ca să pară că își frământă mintea. Sau, la întâlnirea cu o fată în parc, îi adresează numai cuvinte jignitoare când aceasta îi respinge săruturile, pentru a nu se simți umilit. El este convins că romanul trebuie să facă referire și la suferința prin iubire, așadar îi trebuie și o eroină, nu numai un erou (autorul însuși) sau prietenii acestuia (Dinu, Robert).

Acțiunea din volumul al doilea, Gaudeamus, are loc în perioada studenției. Dacă în primul volum nu apare nicio eroină, acum sunt două personaje feminine, Nonora și Nișka.

În capitolul Final îl găsim pe autor fericit că a terminat liceul, dar și nostalgic pentru că nu vrea să renunțe la adolescență. La sfârșitul toamnei, se hotărăște să scrie romanul.

LOCUL ȘI TIMPUL DESFĂȘURĂRII ACȚIUNII:

Locul:  în Bucureşti, la  şcoală, în mansardă, în parc , "la casa cu felinare roşii", în sala de clasă , la "Muza" ,"La Valea Călugărească ,în Via lui Morariu"

Timpul: În perioada interbelică , în decursul anilor adolescenţei naratorului;

CITATE IMPRESIONATE:

”Trebuie să mă cunosc. Trebuie să ştiu odată sigur cine sunt şi ce vreau. Am amânat mereu lucrul acesta, pentru că mi-era teamă. Mi-era teamă că nu voi izbuti să-mi luminez sufletul sau că lumina ce va aluneca asupra-i să nu mă îndurereze. Eu mi-am închipuit anumite lucruri despre mine însumi. Ce se va întâmpla dacă acestea nu există aievea? Dacă ele n-au fost decât o părere?"

           În acest citat este prezentată frica adolescentului ,un gând ce ar putea să-i distrugă visele ,îi era frică de nehotărâre ,de viitor.

"Dacă sufletul meu nu e unul, ci o infinitate, cum l-aş putea cunoaşte pe cel adevărat?”

Prin această sintagmă , naratorul comunică lectorului faptul că vrea să se cunoască ,că nu îi mai este frică să se descopere.Vrea să ştie ce îi este menit să facă în viaţă.

” Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe."

Adolescentul , prin acest citat ,vorbeşte despre maturizarea lui. Despre faptul că trebuie să lase unele amintiri şi gânduri în urmă ,pentru a putea scrie noi paginii în viaţa sa.

MESAJUL TRANSMIS:

Mesajul textului dat este acela de a arăta că adolescenţa este o etapă complicată, sensibilă şi sentimentală, pe care Mircea Eliade o dezvăluie sincer, cu toate stările sufleteşti, neliniştile,cu entuziasta curiozitate pentru cele mai diversificate probleme, cu tulburările erotice şi cu bravările născute din timiditatea şi nesiguranţa vârstei.

IMPRESII PERSONALE:

În opinia mea ,"Romanul adolescentului miop" este o operă captivantă , însă lungile povestiri cu multe amănunte distrag cititorul de la esenţial ,de la ideea exprimată la începutul capitolului.Cele mai frumoase capitole, sunt cele în care adolescentul mărturiseşte lectorului sentimentele sale , confesiunile ,doarece ,eu ca adolescentă ,mă regăsesc în unele din acele pasaje.

Scena preferata nu am stiut sa ti zic, in rest sper sa fie bine

Alte întrebări interesante