Limba română, întrebare adresată de Yukii, 9 ani în urmă

Imi poate da cineva un plan de argumentare al unui fragment de basm ? (ceva ce se poate aplica si la un basm popular si la unul cult , cu o definitie mai "buna" a basmului :)) )


alexcornea67: orice fragment?
Yukii: da ... as dori o schema pe care s.o pot aplica , poate sa fie deja argumentarea unui alt fragment dintr.un basm

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexcornea67
3


Este o naratiune de mare intindere  in care se impletesc fapte reale si fapte fantastice savarsite de personaje cu trasaturi supranaturale aflate din partea binelui sau a raului. Binele iese întotdeauna biruitor.

Elementele proprii basmului:

1. personaje rele

2. personaje bune

3. personaje animaliere

4. personaje supranaturale

5. formule de inceput , de mijloc, de incheiere

6.  spatiul si timpul desfasurarii actiunii nu este clar precizat.

7. obiecte  magice

8.cifre magice


alexcornea67: sa-mi spui daca e bine
Yukii: definitia e buna fata de ce am mai gasit si iti multumesc pentru caracteristici , insa imi trebuia si cand sa le introduc , gen : definitie+in opinia mea .. + in primul rand + in al doilea rand + ... + in concluzie
Răspuns de Miky93
18
basmul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere,cu multe personaje, inzestrate cu puteri supranaturale.finalul basmului, aduce intotdeauna, victoria binelui asupra raului.

consider ca, fragmentul citat, "...." de ..... face parte dintr-un basm deoarece prezinta trasaturi epice caracteristice acestei specii

in primul rand, timpul actiunii este nederminat, fixat prin formula initiala a basmului "era odata...". de asemenea, spatiul nu este bine precizat "....."fara sa se precizeze...(locul). faptul ca timpul si locul basmului sunt nederminate atrag atentia cititorului ca mesajul textului este unul general valabil, prin surprinderea luptei dintre bine si rau, cu victoria binelui.

in al doilea rand,personajele prezentate sunt specifice basmului:intruchipeaza binele si raul si au atat trasaturi obisnuite, cat si puteri supranaturale.astfel, ....(povestesti putin ce puteri supranaturale au cu citate). observam ca cifra magica ... apare, in acest fragment, ca un determinant al personajelor:..(3,7,9)...(fete,zmei, copaci..). inca de la inceputul textului este prezentat statutul social al personajului: (dai citat daca este prezentat). personajul principal al textului este caracterizat atat direct de catre narator:....(citat)....principala metoda de caracterizare fiind, insa, cea indirecta, ce reiese din faptele sale (il caracterizezi putin era curajos, luand o decizie...)

in concluzie,fragmentul citat din opera literara .... de .... ilustreaza trasaturile unui basm cult:timpul imaginar,personaje cu puteri supranaturale,prezenta cifrei magice (3,7,9) ....
Alte întrebări interesante