Matematică, întrebare adresată de ashlymadinson, 9 ani în urmă

intr-o urna sunt 5 bile albe ,7 bile negre si 8 bile verzi , identice sub toate celelalte aspecte . aflati cel mai mic numar de bile (n) care trebuie extrase la intamplare pentru ca probabilitatea :

a) de a scoate cel putin o bila neagra sa fie egala cu 1

b) de a scoate ecel putin doua bile de aceeasi culoare sa fie egala cu 1

c) de a scoate cel putin cate o bila de fiecare culoare sa fie egala cu 1 

d) de a scoate toate bilele albe sa fie egala cu 1

 

VA ROG CHIAR AM NEVOIE DE AJUTOR !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariangel
43
a) Analizam cazul cel mai nefavorabil, cand putem scoate toate celelalte bile (albe si verzi) si ne mai trebuie una, care sigur va fi neagra. Deci vom scoate:
5+8+1=14 bile
b) Avand 3 culori, daca scoatem 4 bile, in cazul cel mai nefavorabil primele 3 bile ar avea fiecare cate o culoare dintre cele 3 culori, iar a patra, conform Principiului cutiei, va avea una dintre cele trei culori scoase deja. Deci vom avea cel putin doua bile de aceeasi culoare. Raspuns: 4 bile.
c) In cazul cel mai nefavorabil putem scoate toate bilele din culorile cu cele mai multe bile (verzi si negre) si ne mai trebuie o bila care sigur va fi din a treia culoare. Deci vom scoate:
8+7+1=16 bile
d) In cazul cel mai nefavorabil putem scoate toate bilele negre si verzi, deci trebuie sa le scoatem pe toate pentru a fi siguri ca sunt si cele 5 bile albe:
8+7+5=20 bile


Alte întrebări interesante