Limba română, întrebare adresată de valifl31, 8 ani în urmă

Povestește toată povestea "Fata babei și fata moșneagului" pliss​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
8

Răspuns:

Bună!

Te voi ajuta!

Era odată un moșneag și o babă. Moșneagul avea o fată și baba la fel, tot o fată. Fata moșneagului era frumoasă și harnică iar fata babei răutăcioasa, leneșă și urâtă.

Cum baba și fata ei o ocarau pe cea a moșului, acesta o izgoni de la casa sa, iar aceasta a pornit în lume.

Pe drum s-a întâlnit, cu o cățelușă bolnavă și slabă, cu un păr uscat și plin de omizi, cu o fântână urâtă și cu un cuptor crăpat. Fata moșneagului, i-a ajutat pe rând cu multă plăcere. Ei i-au mulțumit, cu promisiunea că la un moment dat îi vor veni în ajutor.

După ce a mers foarte mult, a ajuns la casa sfintei duminici. Ea a primit-o, și i-a spus să-i îmbăieze copii și să-i pregătească de mâncare. Când fata a strigat copii sfintei duminicii a observat că erau doar dragonii și alte creaturi. Dar nu i-a fost frica și s-a îngrijit de fiecare copil al Sfintei.

Sfânta Duminică , mulțumită și de mâncarea pe care i-o pregătise, îi spune să-și aleagă o ladă din pod. Fata moșneagului a ales cea mai mică și mai sărăcăcioasă ladă. Sfânta Duminică ii spune să o deschidă doar când ajunge acasă iar fata moșneagului își ia rămas bun și pornește la drum.

La întoarcere, fusese întâmpinată de cuptor cu plăcinte calde, de fântână cu pahare de argint și apă limpede și de cățelușă care ia oferit fetei moșneagului o salba de aur. Dar, părul o răsplătește cu pere dulci și zemoase lăsându-și crengile în jos.

Ajunsă acasă la tatăl său, acesta desface lada și din ea ies herghelii de cai, banii, animale și alte bogății. Fata babei geloasă , s-a dus și ea prin lume. Însă, ea nu îngrijește nici cățelușa, nici părul, nici fântâna și nici cuptorul atunci când acestea îi cer ajutorul. Iar, la Sfânta Duminică îi opărește copii și arde mâncarea. Însă, Cu toate astea Sfânta Duminică o pune să-și aleagă o ladă din pod. Iar fata babei, mândră o alese pe cea mai frumoasă dar nu îi zise nici măcar la revedere Sfintei Duminici.

Pe drum vrea să-și potolească foamea cu plăcinte, dar cuptorul o arde. Vrea să-și astampere setea, dar fântâna seacă pe loc. Părul își ridică crengile aproape de nori pentru ca aceasta să nu ajungă la fructele sale, iar cățelușa o mușcă pentru a nu-i putea lua salba.

Ajunsă acasă la mama ei, deschide lada și din ea ies niște balauri care le mănâncă pe loc. Dar, fata moșneagului se căsătorește cu un tânăr bun și gospodar.

Sfârșit!


valifl31: ok?
valifl31: am pus
florinvalentin33333: îmi poți răspunde te rog la ultima întrebare pliss
florinvalentin33333: @essa
florinvalentin33333: ok
florinvalentin33333: oricum ms
Alte întrebări interesante