Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în următorul fragment:
ACTUL I Redacția ziarului DEȘTEPTAREA. În dreapta, planul II, o ușă de intrare. În peretele din fundal, o ușă cu o firmă dreptunghiulară: Direcția. În stânga, planul II, o ușă ce duce spre alte încăperi ale redacției. [...] SCENA I VOICU, NIȚĂ Dimineață de vară. Soare mult. Ferestrele deschise. Voicu, la masa din dreapta, doarme sau numai dormitează, cu capul culcat pe brațul drept și pălăria pe frunte. Un moment de tăcere. Se aude doar prin ferestrele deschise rumoarea surdă a străzii. Pe urmă izbucnesc strigătele vânzătorilor de ziare: „Deșteptarea! [...] Deșteptarea!" Strigătele se depărtează treptat. Se mai aude de undeva departe încă o dată: Deșteptarea! Voicu a rămas tot timpul nemișcat. Intră Niță, servitorul, cu un teanc de exemplare. Se vede bine titlul tipărit: Deșteptarea. Trece pe la fiecare masă și lasă câte un exemplar. NIȚĂ: Iacă și gazeta noastră. VOICU (mormăind, fără să ridice capul): A apărut? NIȚĂ: Acu o aduse băiatul de la tipografie. E caldă. (Freacă cu degetele hârtia, și pe urmă se uită la degetele înnegrite de cerneală.) Uite, se ia cerneala pe dește. (Duce gazeta la nas și o miroase.) Și miroase! Miroase de te trăsnește. [...] VOICU: Toate gazetele au un miros. (După o pauză de o secundă care nu e o pauză ironică, ci una de somnoros.) Miros de cerneală.
Mihail Sebastian, Ultima oră
Răspunsuri la întrebare
Pentru a putea prezenta rolul notațiilor autorului, citim cu atenție fragmentul din opera dramatică Ultima oră de Mihail Sebastian:
În fragmentul care aparține operei literare Ultima oră, autorul Mihail Sebastian, reușește, prin intermediul indicațiilor scenice, să fixeze reperele spațio-temporale, decorul, personajele care participă la acțiunea din actul I, acțiunile pe care le fac personajele Voicu și Niță.
Acțiunea din Actul I are loc înredacția ziarului Deșteptarea, într-o dimineață de vară însorită, după ieșirea de la tipar a gazetei. Ușa de intrare, ușa cu o firmă dreptunghiulara, ușile care duc către alte încăperi și mobilierul sunt elementele de decor care sugerează o încăpere situată în cadrul redacției. Personajele care participă la acțiune sunt Niță și Voicu. Sunt surprinse acțiunile pe care le fac personajele: Voicu doarme sau doar dormitează, cu capul culcat pe brațul drept, mormăie apoi fără să ridice capul după o pauză ca un om somnoros. Niță intră în scenă cu un teanc de ziare, trece pe la fiecare masă și lasă câte un exemplar, freacîă cu degetele hârtia, se uită la degetele înnegrite de cerneală, duce gazeta la nas și o miroase.
Ne amintim:
Notațiile autorului au scopul de a furniza diverse informații utile cititorului, actorilor sau regizorului.
Notațiile autorului pot avea rolul de a:
- contura cadrul spațio-temporal al acțiunii
- caracteriza în mod direct sau indirect personajele
- stabili personajele care participă la acțiune
- surprinde acțiunile personajelor
- stabili decorul
- nota elemente care țin de comunicarea nonverbală (mimică, gestică etc.) sau paraverbală (pauze în discurs, ritm, ton etc.) etc.
Mai multe despre rolul notațiilor autorului aici: https://brainly.ro/tema/5279566
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4