Limba română, întrebare adresată de cernaianuandrep8gx2d, 8 ani în urmă

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă este importantă sau nu punctualitatea în societate, raportându-te atât la fragmentul extras din De ce este România altfel? de Lucian Boia, cât și la experienţa personală sau culturală.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rfatainlacrimi58
13

Răspuns:

Punctualitatea reprezintă o însușire a unei persoane care se prezintă într-un anumit loc la un interval de timp stabilit fără a întârzia sau a te prezenta înainte de ora stabilită.

În opinia mea, punctualitatea poate/nu poate fi importantă în societate.

Pe de o parte, a fi punctual este o trăsătură pozitivă pe care nu toți o pot dobândi. Punctualitatea reprezintă și o formă de respect, seriozitate, așa cum putem vedea și în fragmentul extras din textul "De ce este România altfel" de Lucian Blaga. "Balaceanu a aflat apoi cum comise o grava impolitete: la imparat nu se vine "dupa", dar nici "inainte"." O asemenea greșeală te poate costa în anumite momente din viață, mai ales dacă este importantă acea prezentare unde fiecare minut și greșeala sunt calculate. Oamenii cu un statut social înalt, preferă (majoritatea) punctualitatea, seriozitatea deoarece consideră că este o formă de respect ce îți poate defini caracterul. În urma unei astfel de greșeli, chiar dacă pare o banalitate, poți fi văzut cu alți ochi de către cei prezenți.

Pe de altă parte, în viata de zi cu zi, pot spune ca punctualitatea iti poate aduce dezavantaje. Mai ales in Romania, niciodată nu poti sa te prezinti la ora exactă. Trebuie sa fi prezent cu o jumătate de ora inainte sau chiar sa întârzii 10-15 minute. Programarile nu se respecta, acestea sunt cel mai des întâlnite. Chiar si la doctor daca esti programat la un anumit interval orar, astepti ore in sir, astfel punctualitatea fiind luata in derâdere. Nu in toate situațiile se întâmplă așa, dar din experienta mea personala pot spune ca in viata cotidiana nu prea intalnesti oameni punctuali.

In concluzie, atat din experienta mea personala cat si din raportarea la textul dat, pot spune ca punctualitatea poate/nu poate fi importantă in societate. In anumite domenii/cazuri poti fi tratat cu respect, iar in alte cazuri poti fi privit cu dispret, ba chiar ignorat.

Alte întrebări interesante