Limba română, întrebare adresată de mariasimina377, 8 ani în urmă

va rog ajutați mă am un proiect de făcut despre o carte sau mai multe de 15-20 rânduri sau chiar mai multe va rog! clasa a5a mulțumesc mult!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de WolfyYT
1

Cartea este Robinson Crusoe

De când era tânăr, Robinson a știut că vrea să călătorească. Deși provenea dintr-o familie englezească din clasa mijlocie, ceea ce însemna că avea suficientă avere pentru a trăi linistit, el își dorea să nu rămână un om mediocru. Aventurile, navigația, nu îi erau de niciun folos, dar el își dorea să facă ceva special.

Fără permisiunea părinților, la doar 19 ani, pe 1 septembrie 1651, băiatul s-a urcat pe corabia unui prieten și a pornit spre Londra. Răul de mișcare nu a fost îndeajuns de greu încât să îl oprească, nici cele două furtuni care au lovit corabia și au scufundat-o. În timplul furtunilor care zguduiau nava, Crusoe i-a jurat lui Dumneazeu că, dacă atinge pământul, se va întoarce la casa părintească și nu va mai pleca niciodată, însă nu s-a ținut de cuvânt. La puțină vreme după naufragiu, băiatul s-a îmbarcat iar și s-a împrietenit cu un căpitan de vas care făcea negoț între Londra și Guinea. Acesta l-a luat pe Crusoe sub aripa lui, l-a învățat matematică, orientarea cu ajutorul stelelor și multe alte lucruri folositoare. Din păcate, prietenia lor nu a durat mult și căpitanul a murit, iar tânărul Robinson a hotărât să continue negoțul, așa că s-a urcat pe o altă corabie spre Africa. În drumul spre continentul sălbatic navă lui Crusoe a fost atacată și capturată de pirați, iar el a devenit sclavul unui maur.

– Am încercat din răsputeri să evadez din Maroc, dar nu am găsit momentul potrivit până într-o zi când stăpânul aștepta niște musafiri. Ne-a pus să îi umplem barca de provizii, puști, unelte de pescuit. Spre norocul meu, oaspeții nu au ajuns la timp. Atunci o ideea a încolțit în mintea mea! L-am convins să ne lase să mergem noi, trei sclavi, să pescuim pentru cină. Dorind să își impresioneze prietenii a acceptat, iar eu am luat barca în larg și nu m-am mai întors.

După săptămâni bune de navigat de-a lungul coastei Africii, timp în care răpune un leu și ajută un trib de băștinași să scape de jaguari, Robinson Crusoe este salvat de un căpitan portughez, care îi oferă bani pe pieile de animale strânse de băiat de-a lungul călătoriei și îl lasă pe uscat, în Brazilia. Cu banii primiți cumpără pământ și începe o plantație de trestie de zahăr și apoi de tutun. În câțiva ani afacerea i se dezvoltă și poate să trăiască liniștit și confortabil, dar vecinii lui îi propun o nouă aventură: să se întoarcă pe coasta Africii să aducă o corabie întreagă de sclavi care să muncească pe plantații.


WolfyYT: nu stiu daca este ok dar este un mini rezumat care mil aduc aminte fiinda a trebuit sa citesc cartea pentru scoala
mariasimina377: mersi mult
Alte întrebări interesante