Biologie, întrebare adresată de mciornenchi20, 8 ani în urmă

Va rog un referat despre Hormoni sau Enzime minim 4 pagini.Pt Biochimie.
Multumesc!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de d924917
1

Răspuns:

Hormonii

Hormonul este o substanță biochimică ce transmite informații de la un organ sau țesut la altul, fiind secretată de glandele endocrine sau de alte țesuturi, care stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism. Spre deosebire de sistemul nervos, unde informațiile de la centru (creier sau măduva spinării), respectiv impulsurile nervoase, se propagă prin prelungirile axonice sau dentritice cu o viteză mare care durează fracțiuni de secundă, informațiile transmise pe cale hormonală sunt mai lente, unele, ca de exemplu în cazul adrenalinei, care durează secunde, pe când în cazul celorlalți hormoni durează zile, până când informațiile ajung la organul sau țesutul țintă. De la această regulă fac o excepție hormonii tisulari (produși de țesuturi), hormoni ca: histamina, serotonina, sau prostaglandinele, care sunt produși direct de parenchimul organului țintă. Sistemul endocrin este format dintr-un grup de glande si organe care regleaza si controleaza diferite functii ale corpului prin producerea si secretia hormonilor.

Hormonii au fost descoperiți pe la începutul secolului XX. Termenul de hormon a fost pentru prima oară folosit în anul 1905 de psihologul englez Ernest Starling (1866-1927). Hormonii sunt substanțe care acționează pe anumite organe țintă, ce au receptori speciali în membrana celulară care leagă moleculele hormonului respectiv, unde hormonii declanșează o serie de reacții biochimice, pătrund prin membrana celulară și ajung în citoplasmă, respectiv nucleul celulei.

Hormonii din organismul animal sunt produși și de glandele endocrine: hipofiză, epifiză, tiroidă, paratiroidă, pancreas, glandele suprarenale cu corticosuprarenala și insulele Langerhans, gonadele sau glandele genitale. Denumirea de glande endocrine sau glande cu secreție internă se datorează faptului că hormonii produși de glandele respective se varsă direct în sânge, fiind transportați pe calea sanguină la organul țintă. Hormonii produși de plante se numesc fitohormoni (au, de exemplu, un nucleu format din o grupare fenolică și steroidă) și, asemănător hormonilor produși de organismul animal, acționează la distanță, fiind suficient o cantitate foarte mică de ordinul nanogramelor. Știința care se ocupă cu studiul glandelor endocrine și hormonilor se numește endocrinologie, iar medicul care lucrează în această ramură, endocrinolog.

Clasificarea hormonilor se face in functie de raza de actiune, solubilitate, structura chimica, locul de sinteza si in functie de interdependinta sistem endocrin cu cel nervos

Clasificare hormonilor in functie de raza de actiune

În funcție de raza de acțiune, hormonii sunt grupați în:

Hormoni locali: autocrini și paracrini

Hormoni endocrini

Neurohormoni

Hormoni endocrini

Hormonii endocrini respecta definiția clasica fiind sintetizați și secretați de celule specializate urmând sa ajungă la celula țintă prin intermediul sistemului circulator legați de proteine transportoare în cazul hormonilor hidrofobi sau liberi în sânge în cazul hormonilor hidrofili

Hormonii paracrini

Modificare

Hormonii paracrini nu respecta definiția clasica data hormonilor fiind sintetizați de o celula specializata,urmând sa acționeze asupra celulelor învecinate, fără a mai ajunge în torentul circulator.

Hormonii autocrini

Hormonii autocrini sunt sintetizați și secretați de către o celula în spațiul extracelular, acționând ca mesager asupra aceleiași celule. În acest caz, celula țintă și celula secretoare reprezinta de fapt aceeași celula.

Neurohormoni

Neurohormonii sunt o categorii speciala de substanțe chimice produse de către celulele nervoase, eliberate în sânge prin terminațiile axonale și apoi vehiculate prin sistemul circulator pana la nivelul celulei țintă. Prin intermediul neurohormonilor se realizează interacțiunea dintre sistemul nervos și sistemul endocrin.

Hormonii paracrini

Hormonii paracrini nu respecta definiția clasica data hormonilor fiind sintetizați de o celula specializata,urmând sa acționeze asupra celulelor învecinate, fără a mai ajunge în torentul circulator Exemplu: somatostatina produsa de celulele D pancreatice acționează asupra celulelor A (secretoare de glucagon) și B (secretoare de insulina) inhibându-le secreția

Hormonii eicosanoizi

Hormonii eicosanoizi reprezinta o serie de hormoni derivati din acidul arahidonic

Prostaglandinele primare (clasice, PG)

Endoperoxizi prostaglandinici (PGG2 si PGH2)

Prostaciclina (PGI2)

Tromboxani (TX)

Leucotrienele (LT)


d924917: Ar mai fii o grămadă de scris despre hormoni. Din păcate acestă aplicație nu îmi permite să dau răspunsuri de mai mult de 5000 de cuvinte ( parcă ) și nici nu pot folosi termeni sofisticați că aplicația asta nu mă lasă să încarc răspunsul pe motiv că cică îs nepoliticos că nu pot folosi astfel de cuvinte ( deși nu știu la ce se referă) și că trebuie să schimb :((((((
mciornenchi20: Multumesc frumos!
Alte întrebări interesante