Limba română, întrebare adresată de simonailiealex, 9 ani în urmă

Pornind de la propozitia (Cand mama nu mai putea de obosita).redactati un text de 8-9 randuri in care sa aveti forme ale pronumelui demonstrativ in 4 cazuri diferite.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Rawan
121
     Cand mama nu mai putea de obosita o vedeam pe aceasta si indrazneam sa intreb daca e bine. Simt ca  datoria de fiu  arde in mine si ca  trebuie sa devin mai responsabil, asa s-a si intamplat.  Momenetele astea  nu sunt asa dese, drept pentru care nu ma pot smiorcăi. Obisnuiesc sa sterg praful, geamurile sau chiar sa spăl vesela. Nu neglijez nici treburile celorlalţi , intrucat trebuie sa ma ajute si ei. 
     Muţumesc ăstor momente care mă maturizează şi mă fac cu mult mai ordonat, îngrijit ceea ce  recunosc că nu preţuiam la început, cu toate că nu încercasem şi cu toate că vorbele mamei se defineau prin astfel de cuvinte, dar iată că ambiţia şi sentimentul acela arzător de obligaţie familială m-au convins mai mult. 

pe acesta = caz acuzativ 
(momentele)  astea= caz nominativ 
celorlalti = caz genitiv 
ăstor = caz dativ. 
Răspuns de Miky93
76
Cand mama nu mai putea de obosita incercam sa o ajut sa se simta cat mai comfortabil si apreciata pentru munca pe care aceasta  o depune pentru noi.Cateodata o vad seara tarziu lucrand in plus la tablorile sale si consider ca acesteia i-ar trebui o pauza. Isi adora munca aceea migaloasa care o face sa ii lacrimeze ochii, dar care ii aduce atatea satisfactii sufleteti.Acestea o fac pe mama sa continuie sa lucreze indiferent de cat de obosita ar fi si ne demonstreaza prin exemplul personal vointa si taria de caracter pe care o poate o avea o persoana si de aceea  o admir asa de mult pe mama.

aceasta=caz nominativ
acesteia=caz dativ
aceea=caz genitiv
acestea=caz nominativ
aceea=caz acuzativ
Alte întrebări interesante